Skip to content Skip to footer

KÖR SÄKRARE OCH LJUDDÄMPA DIN BIL

Trötthet kan vara bidragande orsak till olyckor .
Mörkertalet kring trötthetsrelaterade olyckor bedöms vara högt då få uppger trötthet som orsak vid olycka. Enligt statens väg- och trafikforskningsinstitut kan trötthet vara en bidragande orsak till 10-40 procent av alla olyckor.

VI REDUCERAR OLJUD MED UPP TILL 44% MED PÅVISAD EFFEKT

Infraljud och lågfrekvent ljud påverkar oss
Enligt Folkhälsomyndigheten kommer infraljud och lågfrekventa ljud som kan påverka vår hälsa från t.ex. fläktar, ventilationssystem, kylkompressorer, luftvärmepumpar, bilar, bussar, lastbilar och arbetsfordon.

Fallstudier visar att vanliga symtom är huvudvärk, tryckkänsla över huvudet, onormal trötthet, koncentrationssvårigheter, irritation, illamående och en känsla av tryck över trumhinnan.

Ljud som innehåller lågfrekvent buller är mer störande än ljud utan lågfrekvent buller.

Folkhälsomyndigheten har riktvärde för lågfrekvent buller, men de gäller endast för bostäder och är satta mycket lågt.

För bilar och ljudkomforten i kupén finns inga riktvärden. Störst rulljud (däck/asfalt) uppstår mellan 200-315 Hz. Infraljud och lågfrekvent ljud är tröttande och påverkar oss som bilförare negativt och kan vara orsak till att vi somnar bakom ratten.

Att köra bil trött kan vara farligt och är, enligt experter, jämförbart med att köra påverkad.
Uppmärksamheten uteblir eller riktas fokus på annat än på själva bilkörningen.

Trötthet kan vara bidragande orsak till olyckor

Mörkertalet kring trötthetsrelaterade olyckor bedöms vara högt då få uppger trötthet som orsak vid olycka.

Enligt statens väg- och trafikforskningsinstitut (VTI) kan trötthet vara en bidragande orsak till 10-40 procent av alla olyckor. VTI har i körsimulator försökt visa att höga nivåer av lågfrekvent vägbuller i bilen resulterar i sömnigare och sämre bilförare vid mörkerkörning.

Den oväntade överföringseffekten tyder på att realistiskt vägbuller har en bestående effekt som inte neutraliseras av en kort paus medan bilföraren fortfarande sitter i fordonet.

Hör av dig till oss så berättar vi mer för dig om ACAR, vad det kostar och alla fördelar med en akustikbehandling. Tel 0515-162 10

(-44% ljudintensitet. [-2,5 dB(A)], 70 km i frekvens 250 Hz.)